Gesteggel rond brandweerzorg op Lelystad Airport

Gesteggel rond brandweerzorg op Lelystad Airport

Krijgt Lelystad Airport een eigen brandweer post en zo ja: wie gaat die bemannen? Is dat een taak voor Schiphol Group, eigenaar van de luchthaven, of komen de spuitgasten uit het brandweerkorps Flevoland? Over die vraag verschillen de Flevolandse gemeenten nogal van mening.

Als het aan de gemeente Dronten ligt, draait Schiphol zelf op voor de brandweerzorg. De luchthaven heeft volgens burgemeester Aat de Jonge veel ervaring met het blussen bij vliegtuigcalamiteiten en bovendien wil hij niet dat de kosten van de brandweerzorg komen te liggen bij de Flevolandse gemeenten, zegt hij tegenover Omroep Flevoland. Dat zou immers kunnen leiden tot bezuinigingen en minder inzetmogelijkheden in de Flevolandse dorpen zelf.


De Veiligheidsregio Flevoland spraken vorig jaar nog met Lelystad Airport af dat de Brandweer Flevoland zal meehelpen op de luchthaven. Er zijn plannen om bij het vliegveld een nieuwe kazerne en een oefencentrum te bouwen. De gezamenlijke brandweerzorg kost de zes participerende gemeenten samen zo’n 1,7 miljoen euro per jaar.

Zeewolde is voorstander van de nieuwe kazerne bij Lelystad Airport, omdat daardoor de brandweerzorg in het Zeewoldense buitengebied flink verbeterd wordt. Almere en Lelystad laten onderzoek doen naar de beste oplossing als het gaat om brandweerzorg.

Close