Luchtvaartdeskundige gelooft in Lelystad Airport

Luchtvaartdeskundige gelooft in Lelystad Airport

Luchtvaartdeskundige Hans Heerkens van de Universiteit Twente is positief over de uitbreiding van Lelystad Airport. ,,Schiphol raakt vol. Wil je meer groei hebben, dan zal je Lelystad moeten inzetten. Schiphol heeft 500.000 vliegbewegingen (starts en landingen) per jaar. Na een paar jaar met een paar procent groei zijn dan al 25.000 extra vliegbewegingen nodig”, stelt hij tegenover NU.nl.

Heerkens vindt Lelystad geen ideale locatie: ,,Maar zo veel verder dan Schiphol is het nu ook weer niet. Toen in Nederland belasting werd ingevoerd op vliegtickets klaagden luchtvaartmaatschappijen steen en been dat reizigers naar het buitenland gingen om vanuit daar te vliegen. In vergelijking: het kleine stukje extra rijden naar Lelystad maakt dan echt niet zo veel uit.” Daarbij heeft de polderluchthaven ook specifieke voordelen ten opzichte van Schiphol: ,,Lelystad heeft relatief goedkope parkeerplaatsen. Dat kan mensen trekken die Schiphol wat dat betreft te duur of onhandig vinden om te bereiken.”

,,Veel maatschappijen willen niet weg van Schiphol. Lelystad zal maatschappijen in het begin meer moeten lokken, ze zullen moeten onderhandelen. Maar ik denk dat dat uiteindelijk wel goedkomt”, voorspelt Heerkens. ,,Zeker als maatschappijen in eerste instantie niet op Schiphol willen vliegen, zullen ze voor Lelystad kiezen. Misschien hebben maatschappijen die nog helemaal niet op Nederland vliegen wel interesse. Want er is nu opeens een geheel nieuw vliegveld beschikbaar. Zo veel ruimte is er elders ook niet.”

Close