Luchtvaartthemapark Aviodrome

Luchtvaartthemapark Aviodrome

Naast luchthaven voor met name vakantievluchten herbergt Lelystad Airport ‘Nationaal Luchtvaart-Themapark’ Aviodrome. Sinds 2003 zit Neerlands grootste museum voor lucht- en ruimtevaart gevestigd naast de start- en landingsbaan van Lelystad.

Voor 2003 luisterde het themapark naar de naam Aviodome en was het gevestigd op Schiphol, dat nog altijd een grote bijdrage levert aan de collectie van Aviodrome, net als KLM. De wens om een luchtvaartmuseum te starten ontstond reeds in 1955 en werd omarmd door organisaties als KLM en vliegtuigbouwer Fokker. In 1960 kon de Stichting voor het Nationaal Luchtvaartmuseum daadwerkelijk het Aeroplanorama openen op luchthaven Schiphol. Gestart werd met zeven kisten. De collectie breidde echter uit. Zo sterk dat in 1967 de ruimte te klein was geworden, met als gevolg dat het museum sloot. In 1971 opende Aviodome in een geodetische koepel van aluminium, ontworpen door de Amerikaan Buckminster Fuller.
De voorbije jaren verzelfstandigde het huidige Aviodrome in sterke mate. Dat moest ook wel, want in 2011 was de financiële situatie van het luchtvaartthemapark zo beroerd dat Aviodrome zich genoodzaakt zag om op 8 november 2011 uitstel van betaling aan te vragen. Op 28 november ging het park failliet omdat het aantal bezoekers gering was en Schiphol en KLM de geldkraan grotendeels dicht hadden gedraaid. Nadat de zoektocht een veiling van de unieke collectie voorbereidde, meldde de Libéma Groep uit Rosmalen zich echter om het museum over te nemen. Na een flinke investering heropende Aviodrome op 28 april 2012 weer voor het publiek. Sindsdien gaat het crescendo met het themapark.

Letterlijk de grootste blikvanger van Aviodrome is de laatste KLM Boeing 747-206BM (SUD), de PH-BUK “Louis Blériot”. Aviodrome mag de Boeing voor het symbolische bedrag van één euro overnemen van KLM. Het transport is echter een ingewikkelde operatie, omdat de kist te groot is om te landen op de korte landingsbaan van Lelystad. Het vliegtuig wordt daarom gedemonteerd en over de weg en het water naar Lelystad gebracht. Daar wordt de kist opnieuw in elkaar gezet en geopend voor publiek.

Een ander pronkstuk is de Lockheed L-749 Constellation, in de volksmond ‘Connie’ genoemd. Het toestel is een voormalig vliegtuig van de USAF en werd in 2002, na een tien jaar durende restauratie, overgevlogen naar Nederland en ten toon gesteld in Lelystad.

Aviodrome korting

Pretpark voor kinderen
Naast het ontdekken van meer dan 100 oude en nieuwe vliegtuigen, biedt Aviodrome ook allerlei activiteiten voor kinderen. Zo kunnen zij morse-seinen leren, zelf vliegen in flightsimulators en het oude Schipholgebouw uit 1928 ontdekken. Daarnaast zijn er op verschillende plekken speellocaties en is het park aangekleed met accessoires en bewegwijzering in luchthaven-stijl. Zodoende is het themapark zowel bij goed als slecht weer het bezoeken waard!

Tarieven*:

– Volwassenen betalen 17,50 euro voor een dagkaart.

– Kinderen van 3 tot en met 11 jaar betalen 14,95 euro.

– Mindervaliden betalen 10,95 euro.

– Bezoekers vanaf 60 jaar betalen 16,50 euro.

– Met een Museumjaarkaart is Aviodrome gratis te bezoeken.

– Met een cultuurkaart kost een kaartje 15,95 euro.

– Een parkeerkaart kost 6 euro per dag.

Airport-Lelystad.com tip: Profiteer nu van korting!

– Leden van de ANWB profiteren tot 30 juni 2015 van 30% korting. Check deze link!

– Als je online je ticket via de website van Aviodrome aanschaft, ontvang je 1 euro korting per kaartje.Check deze link!

– Met je biebpas krijg je 25% korting tot en met 4 personen. Check daarvoor deze link!

* Gebaseerd op prijzen in juni 2015. Prijswijzigingen- en zetfouten voorbehouden. De redactie van Airport-Lelystad.com kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Korting op kaarten Aviodrome

Close