Ook Drenthe en Friesland bezorgd om vliegroutes

Ook Drenthe en Friesland bezorgd om vliegroutes

De onrust over de vliegroutes naar Lelystad Airport speelt niet enkel meer in Overijssel. Ook in Drenthe en Friesland heerst bezorgdheid.

Wendy Haans, CDA-statenlid in de provincie Friesland, wil van het provinciebestuur weten of het feit dat de voorgenomen vliegroutes Zuid-Friesland aantikken gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en de natuur in de Rottige Meenthe, schrijft de Leeuwarder Courant. Ook wil ze weten wat de gevolgen zijn als het gaat om geluidsoverlast en dringt het Statenlid aan op betere voorlichting van de Friese bevolking.

Bewoners zijn vooral bezorgd over de wachtgebieden, ook wel luchtrotondes, waar vliegtuigen rondcirkelen wanneer ze nog niet kunnen landen. Lelystad Airport krijgt twee van dergelijke wachtgebieden, waarbij de noordelijke luchtrotonde zich boven Zuid-Friesland en Zuidwest-Drenthe bevindt. Zodoende heerst er ook lichte onrust in Blesdijke, De Blesse, Steggerda, Noordwolde, Frederiksoord en Havelte.

Verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma deed enkele dagen geleden nog een poging om de verontruste bewoners gerust te stellen, door te stellen dat de bezorgdheid gebaseerd is op onjuiste beeldvorming in de media. Gezien de enorme verkiezingsnederlaag van de PvdA lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk dat zij terug zal keren als bewindsvrouw met de uitbreiding van Lelystad Airport in haar pakket.

Close