‘Opnieuw uitstel opening Lelystad Airport dreigt’

‘Opnieuw uitstel opening Lelystad Airport dreigt’

De opening van Lelystad Airport als volwaardige luchthaven voor met name vakantievluchten moet mogelijk opnieuw worden uitgesteld. Luchtvaartwebsite UpintheSky schrijft: ,,Als alle partijen ‘heel stevig aan de bak’ gaan en alles vlekkeloos verloopt kan Lelystad op 1 april 2019 open. Er zullen nog ‘pijnlijke beslissingen’ komen. Als dit nu niet voortvarend wordt aangepakt, is de opening op 1 april 2019 niet haalbaar.”

De dreigende vertraging zou een enorme tegenvaller zijn voor Schiphol, Lelystad Airport en de regio Lelystad. Groot was de teleurstelling reeds toen demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma vorig jaar moest aankondigen dat de polderluchthaven niet in 2018, zoals beoogd, maar pas op z’n vroegst in 2019 zou worden geopend.

Brief

Dijksma schreef onlangs een nieuwe brief aan de Tweede Kamer. De brief volgt op een rapport van Gateway Review, een onderzoeksbureau dat in opdracht van de overheid en LVNL heeft gekeken naar de beoogde openstelling van Lelystad Airport in 2019. In het rapport meldt het team: ,,Het reviewteam is tot het oordeel gekomen dat het, geïsoleerd bezien, vrij waarschijnlijk is dat partijen erin zullen slagen om succesvol datgene te doen wat nodig is om de beoogde openstelling van LA per 1 april 2019 mogelijk te maken. Het management van de betrokken organisaties heeft inmiddels betekenisvolle stappen ondernomen om de gezamenlijke sturing van het programma te versterken en tot op bestuurlijk niveau te verankeren. (..) Daarnaast is ons gebleken dat de realisatie van LA inmiddels een echte topprioriteit is geworden binnen LVNL. Verder is het afgelopen jaar een aantal nieuwe sleutelfunctionarissen aangetreden. Dit alles wijst erop dat de betrokkenen de lessen van het verleden hebben geleerd.”
Geen garanties

Volgens UpintheSky is dat echter nog geen garantie: ,,Maar dat de planning gehaald wordt, staat niet zomaar vast. Volgens het review team zijn er nog veel onduidelijkheden en risico’s, waaronder de eventuele bezwaren voor een uitbreiding van de vluchtbewegingen boven het gebied Amsterdam-Lelystad. Daarom waarschuwt het team “dat iedereen zich realiseert dat er nog tal van keuzes gemaakt zullen moeten worden die ergens pijn gaan doen.” Uit het rapport citeert men: ,,Door geïnterviewden is aangegeven en uit de documentatie blijkt dat niet wordt uitgesloten dat er verstoringen komen die het kritieke pad in gevaar kunnen brengen.”

Close