Overijssels actiecomité nog ontevreden over vlieghoogtebelofte Dijksma

Overijssels actiecomité nog ontevreden over vlieghoogtebelofte Dijksma

Actiecomité Hoog Over(ijssel) is nog niet tevreden over de belofte van staatssecretaris Sharon Dijksma dat de dalende vliegtuigen op Lelystad Airport niet lager dan op een hoogte van 6.000 voet (1.830 meter) over dorpen in Vechtdal, Salland, IJsseldelta en de Kop van Overijssel zullen komen.

Dijksma probeerde donderdag in de Tweede Kamer de bezorgde inwoners van Overijssel gerust te stellen: “Pas vanaf Hasselt zakken de vliegtuigen onder deze hoogte, uitzonderingen daar gelaten,” verzekerde de bewindsvrouw. Tegenover de Stentor reageert Ben Schrijver van Hoog Overijssel, dat al duizenden steunbetuigingen verzamelde, kritische op die toezegging. ,,Als die 6.000 voet echt de ondergrens zou zijn, dan zijn we al een heel eind op weg. Verder heeft Dijksma het over uitzonderingen. Hoe vaak en hoe laag is dan dan? Nee hoor, we zijn er nog lang niet gerust op. Zeven jaar geleden al ging de prognose voor Lelystad Airport naar 45.000 vliegbewegingen per jaar. Maar ondertussen groeit en groeit de luchtvaart als kool. Het vliegverkeer zal alleen maar verder toenemen en wat betekent dat dan voor de vlieghoogtes, luchthavencapaciteit en – ook belangrijk – het aantal toestellen dat boven regio’s als het Vechtdal of de Kop van Overijssel rondjes moet draaien om die ene landingsbaan in Lelystad vol staat? Hiervoor zijn al ‘wachthoogtes’ tot maar 2.500 voet voorzien. En da’s echt griezelig laag.”

Schrijver volgt: ,,De indeling van het luchtruim moet herzien worden. Boven de Overijsselse regio’s moeten de Lelystadvluchten omhoog en dat kan ook. Die tekening willen we zien en dan pas nemen we als actiegroep gas terug. Nu houden we dat er nog vol op. Officieel is er nog niets getekend en dus blijven de bewindslieden en andere beslissers van ons horen.”

Close