Piloot wint kort geding tegen Lelystad Airport

Piloot wint kort geding tegen Lelystad Airport

Een piloot die Schiphol, eigenaar van Lelystad Airport, begin deze maand voor de rechter sleepte omdat hij niet meer dagelijks van en naar zijn woonplaats Schoonhoven kan vliegen, is door de rechtbank in het gelijk gesteld.

De man vloog dagelijks met een ultralight vliegtuigje tussen zijn huis in Schoonhoven en zijn werk in Lelystad. Door de sluiting van de grasbaan in verband met de uitbreiding van de luchthaven, ontzegde Lelystad Airport de man de toegang. Dat is volgens de rechter ongegrond: ,,De luchthaven is niet bevoegd om het gebruik van de luchthaven voor bepaalde luchtvaartuigen te beperken”, aldus de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Lelystad Airport moet de man binnen twee dagen weer toegang verlenen.

In het vonnis licht de rechtbank toe: ,,De luchthaven sloot in september 2016 de grasbaan waarop Micro Light Aircraft (MLA’s) konden landen. Volgens de luchthaven was de maatregel noodzakelijk in verband met de uitbreiding van de luchthaven en de vliegveiligheid. MLA’s die een bepaalde minimumsnelheid halen mogen nog wel landen op de hoofdbaan. De gyroplane van eiser voldoet niet aan deze voorwaarde.”

De voorzieningenrechter oordeelt dat de maatregel van de luchthaven een beperking is voor bepaalde vliegtuigen, zoals de gyroplane van de eiser. ,,Het uitsluiten van bepaalde types luchtvaartuigen en gebruikers is exclusief voorbehouden aan de minister”, aldus de rechter. Schiphol en Lelystad Airport hebben nog niet gereageerd op het vonnis.

Close