Schiphol-baas wil 2x zoveel vluchten op Lelystad Airport in eerste jaar

Schiphol-baas wil 2x zoveel vluchten op Lelystad Airport in eerste jaar

Schiphol-topman Jos Nijhuis is not amused met het uitstel waarop Lelystad Airport in gebruik kan worden genomen als vakantieluchthaven. Als het aan Nijhuis ligt, wordt de vertraging gecompenseerd door in het eerste jaar twee keer zoveel vluchten toe te staan als gepland.

Volgens de planning mogen er in het eerste jaar dat de uitgebreide luchthaven opent twee duizend vluchten plaatsvinden op Lelystad Airport. Nijhuis wil dat verdubbelen, zegt hij in gesprek met Up in the Sky.nl: ,,Ik vind dat we nu meteen moeten beginnen met vierduizend, dan krijgen we iets terug voor het tijdsverlies. Dan hebben we het over bijna 1 procent van 500.000, dat is de moeite.” De Schiphol-topman is ‘pissig’ over de vertraging van de polderluchthaven, juist omdat Schiphol uit z’n jasje groeit: ,,Als we de huidige sterke groei op Schiphol hadden voorzien, hadden we de ontwikkeling van Lelystad juist eerder gepland.”

Hij deelt daarbij ook een sneer uit naar Luchtverkeersleiding Nederland, dat haar planning niet rond kreeg om in 2018 te openen. Nijhuis: ,,We weten al tien jaar dat de luchthaven uitgebreid wordt, wat is dan nu ineens het probleem? Ik had het uitstel graag eerder gehoord van de Luchtverkeersleiding.”

Close