‘Verdere vertraging opening Lelystad Airport niet uitgesloten’

‘Verdere vertraging opening Lelystad Airport niet uitgesloten’

Er is nog flink wat werk aan de winkel wil Lelystad Airport, ondanks de eerdere uitstel met een jaar, de deadline halen om op 1 april 2019 eindelijk te kunnen fungeren als vakantieluchthaven. Bij tegenslag is verder uitstel niet uitgesloten.

Omroep Flevoland zet drie belangrijke opgaven op een rij die nog volbracht moeten worden alvorens de uitgebreide luchthaven daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. De eerste betreft de vliegroutes, waar al jarenlang veel om te doen is. In Flevoland lijkt daarover inmiddels consensus, maar in Overijssel is onlangs fel verzet uitgebroken over de voorgenomen routes. Pas als de routes zijn bepaald, kan met luchtvaartmaatschappijen gesproken worden over welke bestemmingen er vanaf Lelystad Airport bevlogen kunnen worden.

De tweede uitdaging betreft de software van de Luchtverkeersleiding Nederland. Enerzijds is de juiste software nog niet aanwezig op het poldervliegveld, daarnaast moet op andere plekken gezorgd worden dat Lelystad Airport wordt toegevoegd aan het systeem. Adviesbureau Helios, dat in opdracht van het ministerie onderzoek doet naar de knelpunten, waarschuwt dat er geen marge is in de software-aanpassing en dat elke vertraging ertoe kan leiden dat Lelystad Airport toch niet op 1 april 2019 kan openen.

Het derde knelpunt betreft de bemensing van de luchtverkeersleiding op Lelystad Airport. Er dienen nieuwe luchtverkeersleiders te worden gevonden. Lukt dat niet, dan kan ook dat een vertraging zijn met verstrekkende gevolgen.

Staatssecretaris Dijksma zegde de Tweede Kamer reeds toe dat zij, of haar opvolger, elk half jaar zal rapporteren over de voortgang met betrekking tot de uitbreiding van Lelystad Airport.

Close