Waarom is uitbreiding van Lelystad Airport nodig?

Waarom is uitbreiding van Lelystad Airport nodig?

Schiphol zit tegen de grens van haar maximaal vastgestelde groei aan. Het aantal starts en landingen op Amsterdam Airport Schiphol steeg in 2014 met 3 procent naar 438.000. De komende jaren verwacht de luchthaven een groei van tien duizend vliegbewegingen. Zodoende wordt met vijf à zeven jaar het maximum aantal van 500.000 starts en landingen per jaar zijn bereikt.

Neerlands grootste luchthaven wil blijven groeien, maar ziet zich in Europa en de wereld steeds vaker en sneller voorbijgestreefd worden, analyseerde Trouw. De Turkse tuchthaven Istanbul Atatürk ging Schiphol in 2014 bijvoorbeeld voorbij, terwijl ook Dubai in rap tempo een knooppunt aan het worden is.
Schiphol wil tegen 2013 de favoriete luchthaven van Europa te zijn, om topman Jos Nijhuis te citeren. Het moet voor Chinezen bijvoorbeeld de toegang naar Europa zijn. Om die ambitie te verwezelijken, heeft Schiphol ruimte nodig. Die wil het vinden door veel Europese vakantievluchten op Lelystad Airport onder te brengen. De uitgebreide polderluchthaven moet tussen 2018 en 2033 groeien naar een capaciteit van 35.000-45.000 vliegtuigbewegingen, goed voor circa twee miljoen passagiers.

Maximum
In 2008 is Schiphol akkoord gegaan met een plafond van 510.000 vliegtuigbewegingen per jaar in de periode tot 2020. De totale groei van het luchtverkeer wordt echter geraamd op 580.000 vliegbewegingen. Om het verschil in de vraag op te kunnen vangen, besloot de regering te zoeken naar alternatieven voor 70 duizend vliegbewegingen. Die werd na uitgebreide studie, rondgang en rapporterend advies van Hans Alders aan de regering in de toekomst ondergebracht in Eindhoven en Lelystad. Het vergt wel een investering van negentig miljoen euro door Schiphol Group, vijftig miljoen van het kabinet en twintig miljoen van de Flevolandse regio.

Aanzuigende werking

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zijn van meet af aan voorstander van de uitbreiding geweest. Beide overheden mikken erop dat de uitbreiding zorgt voor veel nieuwe werkgelegenheid in de polder en de regio zowel direct als indirect profiteert van passagiers die van en naar Lelystad Airport vliegen. Bovendien krijgt de infrastructuur een impuls: Lelystad krijgt een extra treinstation en een extra afrit van rijksweg A6.

Uitbreiding Lelystad Airport

Close