Welke airlines gaan straks vliegen op Lelystad Airport?

Welke airlines gaan straks vliegen op Lelystad Airport?

Hoewel de uitbreiding van Lelystad Airport definitief is, is vooralsnog onduidelijk welke luchtvaartmaatschappijen straks gaan landen en opstijgen in de polder.

Schiphol Group, eigenaar van Lelystad Airport, heeft airlines Transavia, Corendon, ArkeFly, Ryanair, easyJet en Wizz Air reeds gepolst naar de interesse om vanaf de vakantieluchthaven te gaan vliegen. Schiphol stelde eerder geen luchtvaartmaatschappijen te gaan dwingen om naar Lelystad over te stappen. In plaats van dwang kiest het voor het bieden van ‘incentives’, ofwel voordeeltjes, voor pioniers die besluiten om toestellen te stationeren op Lelystad Airport. Gedacht kan dan worden aan aantrekkelijke tarieven (circa 15 euro per passagier) en goede groeimogelijkheden.
Niettemin lijkt de animo nog magertjes. Jos Nijhuis, Schiphol-directeur, stelde eind 2014 in De Telegraaf dat hij pas over enkele jaren concrete interesse verwacht: “Ik verwacht dat dit pas over een aantal jaren het geval zal zijn, als de luchthaven operationeel wordt.” De verschillende airlines lieten zich in de media als volgt uit over een eventuele verhuizing naar Lelystad
Airport:

Airlines Lelystad Airport

RyanAir (positief om naar Lelystad te komen)
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair stelde begin 2015 een ‘package-deal’ te willen sluiten voor vluchten naar zowel Lelystad als Schiphol. ,,We zijn in gesprek met Schiphol. Het kan zijn dat we in de toekomst vluchten met meer een zakelijk karakter zullen doen vanaf Schiphol en vrijetijdsbestemmingen vanaf Lelystad. Daarnaast kan Lelystad ook interessant zijn voor passagiers die goedkoop naar Amsterdam willen”, stelde directeur Kenny Jacobs tegenover het Financieel Dagblad.

Corendon (gemixte signalen)
Turkije-specialist Corendon gaf de afgelopen tijd wisselende signalen af, wellicht vanuit onderhandelingsoogpunt. Enerzijds stelde het afhoudend over de onmogelijkheid om ’s nachts vanaf Lelystad Airport te vliegen: ,,Vakantiegangers willen graag vroeg op de dag vertrekken, zodat zij daarna ook nog wat aan hun eerste vakantiedag hebben. Als je pas om 10 uur de lucht in gaat, dan ben je veel tijd kwijt op je bestemming.” Maar directeur Atilay Uslu vertelde op een ander moment ook dat Corendon wel degelijk gaat vliegen vanaf Lelystad Airport en het liefst 20 keer per week. Voorwaarde is volgens hem wel dat Lelystad Airport zich ontwikkelt tot een volwaardig internationale luchthaven en daarvoor de broodnodige investeringen doet.

Transavia / KLM (positief)
KLM-dochter Transavia wil zich de komende jaren ontwikkelen tot concurrent van prijsvechters RyanAir en easyJet. Daar hoort vliegen vanaf Lelystad Airport bij, stelde Transavia-directeur Mattijs ten Brink: ,,De tarieven zijn aantrekkelijk op Lelystad, we zouden wel gek zijn als we daar geen gebruik van zullen maken. We gaan de komende tijd in gesprek hoe we dat vorm zullen geven.”

Luchtvaartmaatschappijen Lelystad Airport

Wizz Air (onbekend)
Prijsvechter Wizz Air lijkt grotendeels dezelfde wensen en dus ook visie als RyanAir te hebben. Hoewel de Oost-Europa specialist zich nauwelijks direct heeft uitgesproken over Lelystad, lijkt een aantrekkelijk tarief de airline wel te kunnen interesseren.

easyJet (negatief)
Wellicht is het spel, maar easyJet liet zich vooralsnog louter negatief uit over Lelystad Airport. Carolyn McCall: ,,Onze plek is op Schiphol. Wij vliegen bijna alleen maar opmainports, dat is onze strategie. Dat is omdat onze klanten, onder wie veel zakenreizigers, op de grote luchthavens willen vliegen.”

ArkeFly (negatief)
,,Onze klanten wonen daar niet”, stelde Arke meerdere malen. Hans van de Velde noemde de investering in de uitbreiding van Lelystad Airport bovendien ‘onzinnig’.
Overige luchtvaartmaatschappijen:
Geen interesse bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close